قیمت نفت وست تگزاس در روز دوشنبه با افت شدید به زیر 0 دلار در هر بشکه رسید. کاهش قیمتی که مرتبط با معاملات آتی نفت است و تحلیل گران و فعالان بازار را شوکه کرد. این کاهش شدید قیمت نفت به تکمیل مقدار ظرفیت تقاضا و همچنین ذخیره سازی در بازار نفت باز میگردد که براساس آن خریداران دیگر تمایلی به خرید نفت ندارند.
قیمت نفت وست تگزاس در روز دوشنبه با افت شدید به زیر 0 دلار در هر بشکه رسید. کاهش قیمتی که مرتبط با معاملات آتی نفت است و تحلیل گران و فعالان بازار را شوکه کرد. این کاهش شدید قیمت نفت به تکمیل مقدار ظرفیت تقاضا و همچنین ذخیره سازی در بازار نفت باز میگردد که براساس آن خریداران دیگر تمایلی به خرید نفت ندارند. شوک نفتی بالافاصله تاثیر خود را در بازار بورس امریک نیز نشان داد و بازارهای مالی امریکا از جمله نزدک، داو جونز و اس اند پی با افت شدید مواجه شدند. در این نگارش قصد داریم تاثیر این شوک اقصتادی در امریکا را بر روی افغانستان بررسی کنیم.
شوک نفتی و مالی در امریکا به چه معنی است؟
شوک مالی و نفتی در اقتصاد امریکا به معنای وارد شدن آسیب گسترده به بخش نفتی در ماههای آتی است. به صورتی که با کاهش قیمت نفت به زیر 0 و غیر سود آور بودن تولید آن، تولید کنندگان پس از این تولید خود را متوقف خواهند کرد. تولید کنندگن در این مرحله با شرایطی رو به رو خواهند شد که از یک سو خریداری برای نفت آنها وجود ندارد و از سوی دیگر تولید بیشتر نفت تنها به تحمیل هزینه های بیشتر به آنها می انجامد. قطع تولید نفت امریکا به صورت مستقیم و غیر مستقیم میتواند به بیکاری حدود 6 میلیون نفر در بخش های مرتبط با انرژی بیانجامد. این مقدار مستقل از میزان آسیبی است که میتواند به دنبال شوک به بازارهای مالی موجب بیکاری در سایر بخشهای امریکا شود.
چنین شرایطی هزینه های اجتماعی در امریکا را افزایش خواهد داد و بخش عمده ای از توانایی مالی آن را محدودیت رو به رو خواهد کرد. شرایطی که موجب دنبال کردن سیاست های انقباضی اقتصادی در امریکا و وادار کردن سیاست مداران برای توجه به داخل این کشور خواهد شد.
این امر زمانی اهمیت میابد که درک کنیم در حال حاضر به دلیل شیوع بیماری کرونا بخش های اقتصادی در امریکا تحت فشار شدید هستند و اقتصاد در وضعیت رکود به سر میبرد. به گزارش CNN در پی شیوع بیماری کرونا 6.6 ملیون نفر در امریکا اعلام بیکاری کردند تا از کمک های دولتی بهره مند شوند و آمار اعلام بیکاری در امریکا 3 هزار فیصد افزایش یافت.
تاثیر شوک نفتی و مالی بر افغانستان چیست؟
افغانستان در 75 درصد از بودجه خود به کمک های خارجی وابسته است. فشار مالی بر امریکا میتواند افغانستان را در وضعیت پیچیده ناشی از کاهش شدید کمک های خارجی قرار دارد. فشاری که نتیجه آن محرومیت افغانستان از کمک های بین المللی و تشدید وضعیت اقتصادی در افغانستان است. از سوی دیگر افزایش فشار اقتصادی بر امریکا میتواند خروج امریکا از افغانستان را تسریع کند. خروجی که نتیجه آن کاهش تعهدات آینده امریکا نسبت به افغانستان و رها کردن این کشور به حال خود است.
این شرایط افغانستان را در برابر احتمال خطر متلاشی شدن دولتی قرار میدهد که تا کنون نیز با توجه به مشکلات موجود در اجری وظایف خود ناتوان بوده است. وخامت شرایط مالی میتواند دولت افغانستان را به طور کلی ناتوان سازد. نتیجه این وضعیت میتواند فروپاشی ناگهانی ساختار سیاسی و امنیتی در افغانستان، ورود این کشور به دوره پیچیده ای از جنگ داخلی و برتری یافتن گروههایی مانند طالبان باشد.
منبع: مطالعات افغانستان
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/16175
تگ ها: